Yüksek Lisans

Dil ve Konuşma Terapisi Tezli Yüksek Lisans Programı’nı tamamlayan kişiler edindikleri bilgiler ve yaptıkları gözlemler ile farklı birçok hasta grubu ve çeşitli yaşlardaki bireylere değerlendirme, tanı koyma ve bu bireylerin terapilerini planlama becerilerine sahip olur. Bunların yanında akademik çalışma, planlama ve uygulama becerileri de edinirler.

Gecikmiş Dil Konuşma ve Özgül Dil Bozuklukları, Akıcı Konuşma Bozuklukları, Konuşma Sesi Bozuklukları, İşitme Kaybına Bağlı Dil ve Konuşma Bozuklukları, Yarık Damak ve Kraniyofasiyal Anomaliler, Nörojenik Konuşma Bozuklukları, Ses Bozuklukları ve Yutma Bozukluklarını birçok açıdan ele alabilir. Bu bozukluklara yönelik yönlendirme yapabilir ve tedavi sürecini takip edebilir. Bu amaçla bu bozukluklara yönelik objektid ve sübjektif değerlendirmelerinde enstrümental değerlendirmeleri kullanabilir ve algısal değerlendirme yöntemlerini kullanabilir.

Bu programı bitiren mezunlar “Uzman Dil ve Konuşma Terapisti” unvanı alır.

Dil ve Konuşma Terapisi Yüksek Lisans programının temel amacı, sağlık ve rehabilitasyon alanındaki hizmetleri ile planlanan hedeflerin gerçekleşmesinde rolü olan uzman dil ve konuşma terapistleri yetiştirmektir.

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü kamuoyunun bilinçlendirilmesi, bilimsel gerçeklere dayalı eğitim ile bilgiyi kullanarak bilime katkı sağlayan, disiplinler arası yaklaşım ile işbirliği içinde çağdaş ve bağımsız çalışma becerilerini edindirmeyi hedeflemektedir.

Dil ve konuşma terapisi uzmanları devlet hastanesi ve üniversite hastanelerinde uzman dil ve konuşma terapisti olarak, üniversitelerde öğretim elemanı olarak, özel konuşma bozuklukları merkezlerinde, özel eğitim merkezleri ve rehberlik araştırma merkezleri olmak üzere geniş çalışma alanları mevcuttur. 2020-2021 akademik yılı güz döneminden itibaren tezli yüksek lisans programı öğrenci alımına başlamıştır.

Program Çıktıları

  1. Dil ve konuşma terapisi alanında uzmanlık düzeyinde güncel, kanıta dayalı bilimsel bilgilere sahip olup alana özgü cihazları kullanmayı bilir.
  2. Dil ve konuşma terapisi alanında uzmanlık düzeyinde edindiği bilgileri sentezleyerek kanıta dayalı uygulamalar dahilinde kullanabilir.
  3. Dil ve konuşma terapisi alanında akademik bir çalışmayı bağımsız ve/veya ekip olarak yürütebilir.
  4. Dil ve konuşma terapisi alanında bilimsel bir makaleyi okuyup değerlendirebilecek düzeyde araştırma yöntemleri bilgisine sahip olur.
  5. Dil ve konuşma terapisi alanındaki gelişmeleri, akademik yayınları, sözlü ve görsel olarak sistemli bir biçimde tartışabilir.
  6. Dil ve konuşma terapisi alanı ile ilgili konularda bilimsel ve etik çerçevede strateji ve politika geliştirebilir ve yorumlayabilir.

Bireylerin Dil ve Konuşma Terapisi Tezli Yüksek Lisans Programına başvurabilmeleri için Dil ve Konuşma Terapisi Lisans mezunu olmaları, ALES Sayısal puanı, yabancı dil puanları ve lisans mezuniyet ortalamaları alanlarında üniversitemiz tarafından belirlenen kriterleri karşılamaları gerekmektedir.

Dil ve Konuşma Terapisi Tezli Yüksek Lisans müfredatı ve ders içerikleri için tıklayınız.

Program başvuru, kabul ve kayıt koşulları için üniversitemizin Lisansüstü Eğitim Enstitüsünü ziyeret edebilirsiniz.