Program Bilgileri

Üniversitemiz bünyesinde Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Haziran 2015 yılında, Sağlık Bilimleri Fakültesi altında kurulmuştur. 2019-2020 akademik yılı güz döneminde lisans düzeyinde öğrenci alımına başlamıştır. Bölümümüz ilk mezunlarını 2023 yılında vermiştir.

Unvan

Programdan mezun olanlar “Dil ve Konuşma Terapisti” ünvanını alırlar.

Mezuniyet Sonrası Çalışma Koşulları Dil ve Konuşma Terapistleri ülkemizde birçok alanda hizmet verebilmektedir.

Okul öncesi eğitim kurumları, özel klinik ve rehabilitasyon merkezleri, rehberlik araştırma merkezleri, üniversiteler, devlet hastaneleri, özel hastaneler, askeri hastaneler, okullar, yaşlı bakımevleri istihdam edilebilecekleri kurumlar arasında yer almaktadır.

Öğrenci Kayıt Kabul Şartları

Adayların üniversite sınavından yeterli puanı alması gerekmektedir (sayısal MF-3). Öğretim yılı 4 yıldır, eğitim dili Türkçedir.

Program Çıktıları

  1. Dil ve konuşma bozuklukları alanında kazandığı bilgi ve becerileri, önleme, değerlendirme, tanılama ve müdahale sürecinde etik prensipler doğrultusunda uygular, sürecin gidişatına karar verir.
  2. Dil ve konuşma bozuklukları alanında edindiği bilgi ve deneyimler doğrultusunda mesleki/akademik alanda bağımsız olarak veya ilişkili meslek grupları ile işbirliği içerisinde çalışır.
  3. Dil ve konuşma bozuklukları alanıyla ilgili güncel ve bilimsel temeli olan kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  4. Dil ve konuşma bozuklukları alanında önleme, değerlendirme ve müdahale süreçlerinde ayırıcı tanı koyma, terapi programı oluşturma ve uygulamayı bilir.
  5. Dil ve konuşma bozuklukları alanında değerlendirme ve müdahale süreçlerinde gerekli ekipmanları kullanma becerisine sahip olur.
  6. Dil ve konuşma bozuklukları alanıyla ilgili kanıta dayalı uygulamalar doğrultusunda kuramsal ve uygulamalı bilgileri değerlendirme ve müdahale süreçlerinde kullanır.
  7. Dil ve konuşma bozuklukları alanında değerlendirme ve müdahale süreçlerinde kayıt tutar, rapor hazırlar.
  8. Dil ve konuşma bozuklukları alanına yönelik güncel ve bilimsel kaynakları eleştirel yaklaşımla takip ederek mesleki gelişimine devam eder.
  9. Dil ve konuşma bozuklukları alanında değerlendirme ve müdahale süreçlerinde bireylere dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin davranır.
  10. Dil ve konuşma bozukluklarını önleyici ve toplum sağlığını korumaya yönelik hizmetlerde bulunur, topluma örnek olur, bu hizmetlere yönelik sağlık politikaları üretilmesine katkı sağlar.
  11. Dil ve konuşma bozuklukları alanında danışmanlığa ihtiyacı olan bireylerin ailelerine/yakınlarına danışmanlık yapar, eğitimler düzenler.